DEPREM EĞİTİMİ SMİLASYON TIRI

DEPREM EĞİTİMİ SMİLASYON TIRI

Bayburt İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonuyla Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın Deprem Simülasyon Tırı ile öğrencilerimize uygulamalı eğitim verildi. Eğitim sırasında öğrenciler bellirli  gruplar halinde tıra geçerek depremi ve deprem anında yapılması gerekenleri simülasyon aracılığıyla öğrendiler.

 

Deprem bilincini artırmak, deprem anı ile deprem sırasında yapılması gereken doğru davranışlar AFAD eğitmenleri tarafından öğrencilere uygulamalı bir şekilde anlatıldı. Öğrencilerin merak ettiği sorulara da yanıt verilmesinin ardından deprem tırına farklı sürelerde ve şiddetlerde sarsıntı verildi. 7.2 büyüklüğündeki deprem anının yaşatıldığını tırda, öğrenciler çök-kapan-tutun yöntemiyle sarsıntının durmasını beklediler. Erzincan depremini anbean yaşayan öğrenciler çök-kapan-tutun yöntemini kavramanın yanında tahliye edilirken panik yapılmamasını, dışarıya çıkarken başlarını koruyarak çıkılması gerektiğini öğrendiler. Eğitmenlerin anlattıklarını uygulayan öğrenciler bir deprem karşısında ne yapacaklarının farkına vardılar.

 

Öte yandan eğitmenler, deprem simülasyon eğitiminden sonra öğrencilere deprem öncesinde hazırlanması gereken afet çantasının içeriğinden ve öneminden bahsettiler.

 

"Çök-kapan-tutun yöntemini öğrendik"

 

Deprem simülasyon tırında çök-kapan-tutun yöntemini öğrendiğini söyleyen bir öğrenci, "Çök-kapan-tutunu öğrendik. Deprem anında çök-kapan-tutun yapacağız, dizlerimizi yere koyup, bir elimizle başımızı koruyup, bir yandan da güvenli bir şeyden tutunacağız. Sarsıntı esnasında panik yapmayacağız, sakin olacağız ve derin bir nefes alacağız. Deprem bittikten sonra başımızı tutarak çıkıp, toplama alanına geçeceğiz. Evlerden, ağaçlardan uzak durup, güvenli yerde bekleyip yetkililerin talimatlarını bekleyeceğiz" diyerek konuştu.

 

Etkinliğe Vali Yrd. Yunus ÇOŞKUN, Bayburt İl Afet ve Acil Durum Müdürü Adil Arslan, İl Milli Eğitim Müdür Yrd. Mehmet GÜVEN , Serdal SALIK ve diğer Kamu kurumları yöneticileri katıldı.

01.01.2024 122


01-01-2024
01-01-202401-01-202401-01-202401-01-202401-01-2024